Gnocchi - KUKBUK
gnocchi kukbuk

Gnocchi

4 porcje

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie rozgniatamy widelcem na desce, dodajemy mąkę i żółtka jajek, starty parmezan, sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy całość na gładką masę. Rolujemy ciasto w wałek o średnicy 2 cm, delikatnie podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło, i tniemy na odcinki 3 cm. Możemy również do formowania gnocchi użyć 2 łyżek, aby uzyskać coś na kształt muszelek. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około minuty. Wyjmujemy, odsączamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Lekko podsmażamy z każdej strony. Podajemy gorące.

© KUKBUK 2017