Gnocchi ripieni di melanzana e ricotta - KUKBUK
Przepis na gnocchi ripieni di melanzana e ricotta

Gnocchi ripieni di melanzana e ricotta

4 porcje

Do Rawenny przyjechaliśmy grubo po zmroku. Auto porzuciliśmy przed hotelem, bagaże – w hotelu i pobiegliśmy oglądać miasto nocą.

Ziemniaki gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy i drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Nie pozwalamy, by się zarumienił. Dokładamy pomidory i dusimy przez 20 minut.

 

Na drugiej patelni smażymy drugi ząbek czosnku. Dokładamy pokrojonego drobno bakłażana. Solimy i czekamy, aż bakłażan zmięknie. Po przestudzeniu mieszamy z ricottą.

 

Z bazylii, oliwy i sera ucieramy pesto i dodajemy do farszu.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką oraz jajkiem i zagniatamy krótko ciasto. Wałkujemy je tak, by miało centymetr grubości. Szklanką wycinamy koła o średnicy mniej więcej 10 centymetrów. Łyżeczką nakładamy farsz i zamykamy krawędzie. Delikatnie formujemy kulę.

Gotujemy 2 minuty. Podajemy natychmiast!

 

„Cucina italiana” sugeruje wersję z sosem. Nam świetnie pasowało masło!

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku