Gnocchi z czerstwego chleba - KUKBUK
gnocchi kukbuk

Gnocchi z czerstwego chleba

4 porcje

Marco Ghia ma szybki i łatwy sposób na smaczne i sprytne wykorzystanie czerstwego pieczywa.

akademia_whirlpool kukbuk

Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na pół godziny (od czasu do czasu mieszamy, aby upewnić się, że chleb nasiąka równomiernie i w całości).

Po upływie tego czasu odciskamy chleb rękoma i dodajemy drobno pokrojoną szynkę, ubite jajka, pokrojony w drobną kostkę żółty ser, natkę pietruszki i mąkę w ilości niezbędnej do zagniecenia zwartego ciasta.

Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ciasto rękoma, aż składniki będą dobrze zmieszane. Następnie formujemy dłońmi okrągłe gnocchi o rozmiarach dużych czereśni.

Po uformowaniu wrzucamy gnocchi do dużej ilości osolonego wrzątku. W miarę jak wypływają na powierzchnię, wyjmujemy kluseczki i odcedzamy je łyżką cedzakową.

Gnocchi z chleba podajemy posypane startym grana padano, z dodatkiem stopionego masła.

Więcej przepisów

na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w szósty zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Przepis i zdjęcia: Akademia Kulinarna Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: