Gęsta zupa porowa - KUKBUK
zupa z pora kukbuk

Gęsta zupa porowa

4 porcje

Najbardziej lubimy zupy tak sycące, że stanowią posiłek sam w sobie, i z mnóstwem warzyw - tu mamy pory, ziemniaki i jarmuż.

Łubin zalewamy wodą i zostawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy, przesypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Może to trwać nawet do 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy. Pora przecinamy na pół, myjemy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pora, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i kminek. Dusimy, aż por stanie się miękki (około 10-15 minut). Dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy ziemniaki w małą kostkę. Dodajemy do pora i dusimy przez 4 minuty. Dodajemy wędzoną śliwkę i zalewamy całość bulionem. Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki staną się odpowiednio miękkie. Wtedy wsypujemy ugotowany łubin i podgrzewamy aż się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy obrany z grubych łodyg i drobno posiekany jarmuż.

 

Przepis i zdjęcie: Wegan Nerd

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: