Gęsie żołądki z jesiennymi warzywami - KUKBUK
gesie zoladki kukbuk

Gęsie żołądki z jesiennymi warzywami

4 porcje

Żołądki czyścimy z błon, wkładamy do garnka z włoszczyzną, podpieczoną cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodajemy jabłko w skórze przekrojone na pół. Zalewamy wodą, zagotowujemy na silnym ogniu, przykrywamy i pozostawiamy do lekkiego pyrkania na 1,5-2 godziny. Studzimy, odcedzamy żołądki i kroimy na plasterki. Odrobinę wywaru z gotowania zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone w kostkę cebule i pociętą w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy, mieszając, przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia, a podsmażone warzywa dokładamy do miski z żołądkami. Rozgrzewamy bez mycia patelnię, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki i małe kawałki papryki. Rumienimy na dużym ogniu. Dorzucamy zawartość miski oraz kawałki kasztanów, doprawiamy miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Podduszamy razem przez chwilę, podlewając lekko wywarem z gotowania. Na talerz wykładamy maślane purée dyniowo-ziemniaczane (może być świeża pasta z łyżką masła!) i przykrywamy żołądkami z warzywami. Idealnie, jeśli każda nabrana łyżka zawiera to i owo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: