Gęś z okładki - KUKBUK
ges pieczona kukbuk

Gęś z okładki

6-8 porcji

Gęsia skórka odpowiednio zezłocona, zapach majeranku i słodkie jabłka - oto gęś z okładki pierwszego numeru KUKBUK-a.

Gęś dokładnie myjemy, nacieramy solą w środku i na wierzchu. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nią mięso, zwłaszcza od środka. Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka wkładamy do środka gęsi. Dokładnie ją zaszywamy, co pozwoli na zachowanie soczystości w procesie pieczenia. Związujemy sznurkiem wędliniarskim również nogi i skrzydła. Przelicznik czasu do wagi gęsi to około 50 min/1 kg. Nie należy się tym jednak bezwzględnie sugerować ze względu na różne parametry piekarników. Rozpoczynamy pieczenie w temperaturze 200-220 stopni, lekko rumieniąc gęś. Następnie po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 4 godzin, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem, aby mięso zbytnio nie wyschło. Po upieczeniu gęś powinna być soczysta i mieć złocisto-miedzianą skórkę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: