Gęś z kapustą i jarzębiną - KUKBUK
ges kapusta kukbuk

Gęś z kapustą i jarzębiną

6 porcji

Korale jarzębiny pięknie zdobią nie tylko gałęzie drzew - na talerzu, obok gęsi, wyglądają równie dostojnie.

Jarzębiny wkładamy do zamrażarki, aby straciły nieco cierpkości. Gęś nacieramy solą i olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Długość czasu pieczenia uzależniamy od wielkości ptaka (przyjmuje się zasadę – 50 minut na 1 kilogram). Kapustę kroimy i obsmażamy na tłuszczu z pieczenia gęsi. Dodajemy 2 szczypty soli na początek. Po 5 minutach dodajemy wody, aby kapusta się dusiła, ale nie gotowała. W miarę jej odparowywania dodajemy kolejne porcje wody, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dodajemy ocet.

Jarzębinę wrzucamy na patelnię, podsmażamy na maśle, aż popęka i puści soki. Wtedy dodajemy sok z cytryny oraz tłuszcz i sok z pieczenia gęsi. Smażymy, aż powstanie gęsty sos. Serwujemy razem z kapustą do pieczonej gęsi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: