Gęś faszerowana jabłkami - KUKBUK
ges faszerowana jablka kukbuk

Gęś faszerowana jabłkami

5 porcji

Prostota zawsze się sprawdza, a gęsina z jabłkami lubi się, jak mało kto. Nadziana gęś poleca się na obiad!

Gęś myjemy pod bieżącą zimną wodą. (Podroby, które zazwyczaj dołączone są w osobnej torbie, można użyć na pasztet). Ogrzewamy piecyk do 180 stopni. Z jabłek usuwamy nasiona i kroimy w ćwiartki. Polewamy calvadosem. Odstawiamy do marynowania na 15 minut. Często mieszamy, żeby wszystkie kawałki wchłonęły calvados. Gęś nacieramy solą i pieprzem. Siekamy drobno cebulę i szalotki, mieszamy z posiekaną szałwią i jabłkami. Tym farszem faszerujemy gęś i zszywamy. Jeszcze raz delikatnie solimy i pieprzymy gęś. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wkładamy gęś. Pieczemy przez dwie godziny na 180 stopni. Po pierwszych 5-7 minutach pieczenia polewamy gęś tłuszczem, który się wytopił. Do smarowania przydatny jest pędzel. Polewamy i smarujemy gęś regularnie co kwadrans. Podajemy w całości lub pokrojoną, ze śliwkowym chutneyem i upieczonymi jabłkami. Do gęsi David poleca podsmażone na gęsim tłuszczu kopytka i czerwone wina francuskie: Gaillac, Minervois lub Corbières.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: