Galette ze szpinakiem - KUKBUK
galette ze szpinakiem kukbuk

Galette ze szpinakiem

4 porcje

Pyszne koszyki z wytrawną zawartością to już wystarczający pretekst, aby zorganizować letni piknik.

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z cukrem. Masło rozpuszczamy i ostawiamy do schłodzenia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło, jogurt i drożdże. Mieszamy, przekładamy ciasto na blat, zagniatamy przez kilka minut, wkładamy do miski i odstawiamy na minimum 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Szpinak lekko podduszamy na oliwie razem z pomidorami i posiekanym czosnkiem. Gdy zmięknie, przekładamy go na ręcznik papierowy, aby odsączyć dokładnie z wody, którą puści. Następnie w misce mieszamy go z jajkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na okrąg. Na środku układamy pokruszony twaróg, a na nim farsz ze szpinaku. Boki ciasta delikatnie zawijamy do środka. Galette pieczemy w 190 stopniach do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a jajko się zetnie. Przed podaniem posypujemy orzeszkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: