Galette jeżynowo-figowe - KUKBUK
galette jezyny kukbuk

Galette jeżynowo-figowe

1 blacha

Słodkie francuskie galette wypełnione po brzegi cierpkimi letnimi owocami kuszą wszystkie zmysły smakiem, kolorem i strukturą.

Mąki, cukier i sól przesiewamy do dużej misy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy wszystko palcami, by uzyskać półcentymetrowe grudki. Żółtko roztrzepujemy z 3 łyżkami wody i dodajemy do suchych składników. Mieszamy widelcem, a następnie szybko zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli wyjdzie zbyt suche, dolewamy resztę wody). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Orzechy rozsypujemy na kawałku folii aluminiowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 5 minut, aż skórki zaczną pękać, a orzechy nabiorą złocistej barwy. Kiedy ostygną, zawijamy je w ręcznik papierowy i pocierając, pozbawiamy je skórek, po czym mielimy. Figi kroimy w ćwiartki i mieszamy z jeżynami oraz cukrem.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 centymetra i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiając mniej więcej 20-centymetrowy brzeg, pokrywamy ciasto zmielonymi orzechami, które posypujemy figami i jeżynami. Zawijamy brzegi ciasta, zakrywając część nadzienia, i dociskamy delikatnie palcami. Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut – powinno się ładnie zarumienić. Jeśli zauważymy, że galette zaczyna się przypalać, przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: