Galaretka z szampana z kremem kawowym - KUKBUK
galaretka szampan kukbuk

Galaretka z szampana z kremem kawowym

1 forma

Odlewamy 100 ml kremówki i podgrzewamy. Resztę (300 ml) ubijamy. Z podgrzaną śmietaną łączymy czekoladę i mocną kawą. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodajemy namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu łączymy pozostałą ubitą śmietanę z wanilią i wszystko razem mieszamy.
Białą czekoladę zalewamy śmietaną podgrzaną do 70 stopni. Mieszamy, aż uzyskamy jednorodną strukturę.
Cukier, agar i 50 mililitrów szampana zagotowujemy. Po chwili dolewamy resztę szampana i całość przelewamy do formy w kształcie półkuli. Odstawiamy, by wszystko się ze sobą ściągnęło, na około 30 minut. Następnie wyjmujemy z formy.
Do tej samej formy w kształcie półkuli nakładamy szprycą krem kawowy i galaretkę z szampana, a całość przykrywamy kawałkiem wyciętego gotowego biszkoptu. Formy chłodzimy przez około trzy godziny, po wyjęciu polewamy musem z białej czekolady.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: