Galaretka z jeżyn i porto - KUKBUK
galaretka jezyny kukbuk

Galaretka z jeżyn i porto

4 porcje

Swój intensywnie purpurowy kolor galaretki zawdzięczają jeżynom, czarnej porzeczce i słodkiemu porto.

Owoce płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cynamon, zalewamy wodą i podgrzewamy. Kiedy zawrze, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 10 minut. Ciepłą zawartość przelewamy do innego garnka przez sitko i pozostawiamy na nim owoce na kilkanaście minut, aż sok sam z nich ścieknie. Jeśli uzyskamy mniej niż 500 ml, uzupełniamy objętość wodą. Dodajemy sok z porzeczki, porto i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i cały czas mieszając, dodajemy agar-agar. Kiedy płyn ponownie się zagotuje, rozlewamy go do foremek i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy same lub z bitą śmietaną.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: