Furofuki daikon, czyli rzodkiew w gorącej kąpieli - KUKBUK
rzodkiew daikon kukbuk

Furofuki daikon, czyli rzodkiew w gorącej kąpieli

2 porcje

Doceńmy rzodkiew! Podana z oryginalnym japońskim sosem rozpieści wasze podniebienia.

Rzodkiew obieramy i kroimy w paski szerokości 2½ centymetra. Kombu myjemy i oczyszczamy wilgotną szmatką. Dashi mieszamy z ciepłą wodą. Yuzu lub mandarynkę czyścimy i obieramy cienko, by uzyskać paseczki skórki bez białej warstwy.

W rondelku mieszamy miso, mirin, przygotowane dashi oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, by sos się nie zagotował.

Na dnie szybkowaru kładziemy kombu, na nim układamy rzodkiew (na każdym kawałku kładziemy kilka ziarenek ryżu, który niweluje jej zapach), i wlewamy tyle wody, by przykryć wszystkie składniki (jeśli używamy yuzu, dodajemy także sok z 1/4 owocu). Zamykamy szybkowar i wstawiamy go na duży gaz na 15 minut. Kiedy skuwka w pokrywce wyskoczy, zmniejszamy ogień i czekamy, aż opadnie.

Gotową rzepę rzodkiew wykładamy na małe talerzyki, ozdabiamy skórką i polewamy niewielką ilością sosu.

Furofuki daikon można także ugotować w zwykłym garnku pod przykryciem, ale wówczas trzeba gotować 30 minut.

Przepis: Rodzina Kitamikado

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: