Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi - KUKBUK
tosty francuskie powidla kukbuk

Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi

1 porcja

Frytki na śniadanie? W takiej wersji ujdą na sucho.

W głębokim talerzu rozkłócamy jajka z łyżką mleka. Na patelni rozpuszczamy masło. Kromki chleba tostowego kroimy w paski, tak aby przypominały nieco grubsze frytki. Każdy kawałek obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem. Smażymy na maśle z każdej strony, aż się zrumienią. Grzanki układamy przed podaniem jeszcze na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszcz. Zajadamy, maczając tostowe frytki w węgierkowych powidłach Łowicz. Dzięki doskonałej, smarownej konsystencji i wyjątkowemu smakowi świetnie sprawdzą się w roli sosu.

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: