Frittata di zucchine - KUKBUK
frittata_di_zucchine_kukbuk

Frittata di zucchine

1 porcja

Cukinię myjemy i siekamy na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cukinię, tak by przykryła dno. Wlewamy odrobinę wody i chwilę smażymy, czy też dusimy. Do miski wbijamy jajka, solimy i pieprzymy, doprawiamy posiekaną pietruszką i tartym pecorino. Gdy cukinia będzie al dente, wrzucamy ją do miski z jajkami. Dokładnie mieszamy i przelewamy całość na patelnię zwilżoną oliwą. Gdy zrobi się złota od dołu i jajka się zetną, podważamy brzegi placka łopatką. Przykrywamy patelnię dużą pokrywką i odwracamy całość. W efekcie będziemy mieli pustą patelnię, a fritatta zaprezentuje swe wdzięki na pokrywce. Nie o to chodzi, dlatego z pokrywki zsuwamy placek na patelnię tak, aby przysmażył się też z drugiej strony. Śniadanie idealne, zwłaszcza z dodatkową porcją siekanej pietruszki na wierzchu! Antipasti też niczego sobie przyznam sprawiedliwie!

 

PS 1. Sophia Loren, autorka tego przepisu, nie przyjeżdża w najbliższym czasie do Polski, ale za to na festiwal Off Camera (http://www.offcamera.pl/)  ze swoim ostatnim filmem Ultima fermata, przyjeżdża inna bogini włoskiego kina, Claudia Cardinale. Ja już odliczam do spotkania.

© KUKBUK 2017