Fritole, weneckie pączki - KUKBUK
fritole paczki kukbuk

Fritole, weneckie pączki

1 foremka

Suche drożdże wysypujemy na powierzchnię letniej wody. Odstawiamy. Mąkę i cukier mieszamy w misce. Jajka ubijamy z odrobiną soli. Drożdże mieszamy i wlewamy do mąki. Mieszamy delikatnie dodając jajka i rum. Wsypujemy tartą skórkę. Mieszamy dodając taką ilość mleka, by powstało gęste, ale ciągnące się ciasto. Dodajemy rodzynki i mieszamy po raz ostatni. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Musi podwoić objętość. Ja trzymam je w piekarniku, w temperaturze 35 stopni.

Pączki smażymy na oleju. Proces smażenia nie jest błyskawiczny i wymaga nieco uwagi. Pączki nie mogą być za duże, bo nie usmażą się w środku. Najlepiej użyć dwóch łyżek, by kłaść ciasto na oleju. Gdy z kolei za duży będzie gaz, pączki usmażą się w mig, ale tylko z zewnątrz.

No to do zobaczenia w Wenecji!

 Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017