Fricassée - tunezyjski klasyk w polskiej wersji - KUKBUK
fricassee kukbuk

Fricassée – tunezyjski klasyk w polskiej wersji

4-6 porcji

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy mąkę, sól, oliwę, jajko i ciepłą wodę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu dzielimy je na osiem części, formujemy z nich kształt małych chlebków. Znów odstawiamy na 20 minut, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zezłocą.

Smażymy boczniaki w całości razem z posiekanym w plastry czosnkiem. Mieszamy mascarpone z puree z buraka i harissą, smarujemy powstałą pastą usmażone chlebki. Kroimy ugotowane buraki w grube plastry, kładziemy na wierzchu, a na nich układamy boczniaki. Doprawiamy, dekorujemy roszponką lub świeżą kolendrą. Podajemy ciepłe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: