Francuski filet z pstrąga z masłem migdałowym - KUKBUK
pstrag panierka kukbuk

Francuski filet z pstrąga z masłem migdałowym

4 porcje

Migdałowa otoczka pstrąga przyjemnie chrupie, a maślany smak najlepiej komponuje się ze szpinakiem.

Masło wyciągamy z lodówki i pozostawiamy na kilka godzin w ciepłym miejscu. Migdały prażymy na suchej patelni na małym ogniu, często mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły. Pieczywo ścieramy na drobnej tarce i postępujemy podobnie jak z migdałami. Podgrzewamy na suchej patelni do momentu, aż bułka wyschnie i delikatnie się zrumieni. W blenderze łączymy migdały i bułkę tartą, dokładnie mielimy. Następnie w misce łączymy z ciepłym masłem, szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
Deskę do krojenia owijamy dokładnie folią spożywczą. Następnie za pomocą noża rozsmarowujemy całe masło migdałowe tak, aby powstała warstwa o grubości około trzech milimetrów. Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.
Schłodzone masło kroimy w prostokąty. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (tylko górną grzałkę). Rybę obsmażamy, a następnie kładziemy na blasze do pieczenia. Każdy usmażony filet przykrywamy prostokątem z masła i wkładamy na górną półkę piekarnika. Pieczemy do momentu, aż masło się rozpuści, a na powierzchni ryby pozostanie chrupiąca, rumiana warstwa z migdałów i bułki. Rybę podajemy ze szpinakiem podsmażonym na maśle lub sałatką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: