Francuska zupa cebulowa - KUKBUK
zupa_cebulowa00007

Francuska zupa cebulowa

5 porcji

Sprawdzony sposób na klasyczne danie kuchni francuskiej.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry o grubości mniej więcej 4 milimetrów. Przekładamy razem z masłem do największego garnka, jakim dysponujemy. Solimy i smażymy na niewielkim ogniu przez 75-90 minut, aż uzyskamy jednolity, głęboki, ciemnozłoty kolor. W razie potrzeby, gdyby na dnie naczynia pojawiał się brązowy osad, podlewamy odrobiną wody i zeskrobujemy go, by nie doprowadzić do przypalenia. Po zakończeniu karmelizacji cebuli wlewamy białe wino i prawie całkowicie je odparowujemy. Wlewamy bulion, smakujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy przez 15 minut. Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smażymy z obu stron na maśle, aż będą złociste. Do miseczki żaroodpornej nalewamy trochę zupy, kładziemy na niej grzankę, posypujemy ⅓ sera, dolewamy zupy prawie do końca, kładziemy drugą grzankę, posypujemy resztą sera i zapiekamy w piekarniku z włączoną opcją grilla. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: