Francuska kanapka croque monsieur - KUKBUK
tomek croque madame kukbuk2

Francuska kanapka croque monsieur

Prosty sposób na najsłynniejszą na świecie kanapkę, ociekającą beszamelem i serem.

Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu. Czekamy chwilę, aż wyparuje z niego większość wody, po czym dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Gotujemy około 3 minut. Wlewamy partiami mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy 10-15 minut (od czasu do czasu mieszamy). Wsypujemy starty ser, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kromki smarujemy cienką warstwą masła, podsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Na spodniej części kanapki rozprowadzamy musztardę, polewamy sosem, posypujemy częścią sera, na którym układamy cienkie plastry szynki. Dokładamy jeszcze warstwę sosu, przykrywamy drugą kromką, przyciskamy lekko, polewamy sosem i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku z włączoną funkcją grilla do uzyskania satysfakcjonującego stopnia przypieczenia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: