Foul z bobu - KUKBUK
foul bob kukbuk

Foul z bobu

2 porcje

Aromatyczna pasta z bobu, tahiny i kuminu to kolejny obok humusu arabski przysmak do wyjadania pitą z talerza. Nie zapomnijcie o ziołach!

Bób gotujemy z odrobiną soli, aż będzie delikatnie rozgotowany i rozgniatamy część widelcem. Odlewamy część wody z gotowania do szklanki (będzie nam jeszcze potrzebna). Do garnka z bobem wrzucamy przeciśnięty czosnek, przyprawy i pastę sezamową. Gotujemy na małym ogniu podlewając sokiem z cytryny. Jeśli danie ciągle jest za gęste, delikatnie podlewamy wodą z gotowania bobu. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pietruszkę i miętę kroimy drobno. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Gorący bób nakładamy do głębokiego talerza, polewamy oliwą z oliwek. Na środku robimy zagłębienie, które wypełniamy posiekanymi ziołami. Podajemy z pomidorami, chlebem arabskim i jemy rękami!

 

Przepis i zdjęcie: Samar Khanafer, www.blogsamar.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: