Fondue z białej czekolady - KUKBUK
Fondue czekolada kukbuk

Fondue z białej czekolady

6-8 porcji

Suszone owoce, biszkopty i herbatniki przekładamy do małych miseczek. Owoce obieramy, dzielimy na cząstki lub kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, a mleko lub śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Wrzącym mlekiem zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, aż kawałki czekolady rozpuszczą się, a masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy przyprawy oraz alkohol i jeszcze raz mieszamy.

Gotową masę przelewamy do naczynia na fondue i zapalamy pod nim świeczkę lub podgrzewacz. Dowolnie dobrane dodatki nabijamy na patyczek lub widelec i moczymy w czekoladzie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: