Foie gras z galaretką z porto - KUKBUK
Foie gras galaretka kukbuk

Foie gras z galaretką z porto

8 porcji

Elegancja Francja, a do tego portugalskie wino w galaretce i szczypta wędzonej soli. Foie gras zróbcie sobie sami!

Foie gras oczyszczamy z żyłek i nacieramy solą, cukrem i doprawiamy pieprzem. Zawijamy w bardzo ciasną roladę w ściereczce i gotujemy w rosole (o temperaturze 90 stopni) przez 4 minuty. Wyjmujemy i schładzamy w lodzie. Wieszamy w lodówce na noc.

70 ml porto podgrzewamy do 90 stopni, rozpuszczamy w nim żelatynę. Schładzamy do temperatury pokojowej i dodajemy resztę porto. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Plaster foie gras podajemy z wędzoną solą Maldon i kostką galaretki z porto.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: