Focaccia z Prowansji - KUKBUK
focaccia prowansja kukbuk

Focaccia z Prowansji

4-6 porcji

Do misy wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże i mieszamy. Dodajemy sól i wyrabiając wlewamy wodę i oliwę. Długo i mocno ugniatamy, mieszamy od ramienia i podnosimy ciasto od spodu, by je napowietrzyć. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji ciepłej plasteliny. Blachę do ciasta (najlepiej obręcz) smarujemy olejem, wykładamy papierem do wypieków i smarujemy w środku oliwą. Wykładamy ciasto i rozciągamy do brzegów. Teraz palcami robimy dziury, uderzając jak zawodowy pianista, wierzch dokładnie smarujemy oliwą, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Zdejmujemy folię, posypujemy grubą solą (lub różnymi dodatkami w zależności od fantazji) i wkładam na 45 minut do 185 stopni (niektórzy wolą wypiekać krótcej i w wyższej temperaturze, bo w 230/240 stopniach przez 15 – 20 minut). Focaccie studzimy wyjętą z blaszki i położoną na kratce, by wilgoć się od spodu nie zbierała. Nie trzymamy, nie robimy kanapek… zjadamy na bieżąco z miską oleju lnianego od baby z bazaru, michą oliwy portugalskiej, wędzoną solą i kieliszkiem białego zimnego.

P.S. Do przepisu rekomenduję książkę „Żona piekarza” Marcela Pagnol. Opowiada ona o piekarzu, który na skutek ucieczki żony z pasterzem, stracił dar wypiekania chleba. Książkę ilustrują piękne, „mikołajkowe” ilustracje Jeana – Jacquesa Sempe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: