Focaccia - KUKBUK
Focaccia kukbuk

Focaccia

1 focaccia

Dobra na prezent jak i wieczór filmowy. Zamiast pomidorków wetknijcie w nią zioła czy oliwki, też będzie pysznie.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem piwa i odstawiamy na bok na około 10 minut. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, sól, pieprz, cukier, posiekany drobno czosnek, zioła oraz mąkę. Drewnianą łyżką łączymy składniki.

 

Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatamy około 10 minut, aż stanie się elastyczne. Umieszczamy je w wysmarowanej oliwą misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę.

 

Po jej upływie lekko ugniatamy ciasto, zostawiamy jeszcze na 10 minut, a następnie przekładamy do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia (może być prostokątna, ale okrągła również się spisze). Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

 

Robimy palcami kilka wgnieceń w cieście, smarujemy je pozostałą łyżką oliwy, po czym układamy na nim pomidorki koktajlowe w ilości wedle uznania. Możemy też posypać ciasto serem mozzarella lub parmezanem.

 

Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: