Focaccia z pomidorami - KUKBUK
focaccia kukbuk

Focaccia z pomidorami

2 blachy

Mieszamy mąkę z solą, oliwą i szklanką wody. Dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy w cieple, pod ściereczką przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy połówki pomidorów i posypujemy troszkę grubą solą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu 40 min. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 45 minut dopóki nie zrobi się złota.

Przepis: Marco Ghia
Zdjęcie: Karolina Mikiewicz
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: