Focaccia z pastą z wędzonej papryki, pomidorów i harissy - KUKBUK
focaccia harissa kukbuk

Focaccia z pastą z wędzonej papryki, pomidorów i harissy

4 porcje

Puszyste drożdżowe ciasto pachnące rozmarynem i piekąca w język pasta - przekąska idealna.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz sól. Mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę, a na koniec oliwę. Wyrabiamy ciasto, zagniatając przez około 10 minut, ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy je do lekko naoliwionej formy, posypujemy listkami świeżego rozmarynu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowujemy sos. Paprykę opiekamy na gazie z każdej strony, aby była cała czarna, wrzucamy do torebki foliowej i zakręcamy. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pomidory, dosypujemy cukier. Karmelizujemy przez chwilę, aż zredukujesz nadmiar wody. Dodajemy paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy krótką chwilę. Miksujemy wszystko ręcznym blenderem na gładki sos, dodajemy oliwę, mieszamy. Pastę przekładamy do kokilek, miseczek lub słoiczków. Podajemy jak ketchup do frytek.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Zdejmujemy z foremki ściereczkę i pieczemy focaccię przez 20 minut na złoty kolor. Studzimy. Kroimy na kawałki lub wyjmujemy z formy i układamy na desce, do rozrywania palcami. Kawałki ciasta maczamy w sosie, popijamy dobrze schłodzonym piwem Kasztelan Specjały Chmielowe, które zawdzięcza wyraźne nuty chmielowe chmieleniu na zimno tradycyjną polską odmianą chmielu – Marynka, słynącą z wysokich walorów aromatycznych i dużej zawartości substancji goryczkowych.

 

przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: