Focaccia z foie gras - KUKBUK
focaccia kukbuk

Focaccia z foie gras

4 porcje

Focaccia w wersji ekskluzywnej - z konfiturą z jabłek, foie gras i rozmarynem.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z 1 łyżką cukru i oliwą i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia, lekko uklepujemy dłonią, posypujemy solą morską i posiekanym rozmarynem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Cebulki kroimy w piórka i przesmażamy na maśle, aż staną się szkliste. Dodajemy pokrojone w jednocentymetrową kostkę jabłko, posiekane chili, pozostały cukier i ocet.

Cebulkę pokrojoną w piórka przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojone cząstki jabłka, posiekaną paprykę chili, cukier, ocet i dusimy do uzyskania konsystencji konfitury.

Wątrobę kroimy na plastry o grubości 1½ centymetra i smażymy na patelni grillowej po 30 sekund z każdej strony.

Na focaccii układamy na przemian usmażoną wątrobę (teraz ją soląc) i konfiturę z jabłek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: