Focaccia con patate e rosmarino - KUKBUK
focaccia kukbuk

Focaccia con patate e rosmarino

1 focaccia

Drożdże wsypujemy do wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wkładamy 30 gramów ziemniaków, wsypujemy mąkę i sporo soli morskiej. Wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy odrobinę ciepłej wody; jeśli zbyt wilgotne, podsypujemy mąką. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, wkładamy je do natłuszczonej miski i odstawiamy na godzinę, by wyrosło. Ziemniaki w plastrach skrapiamy oliwą i posypujemy listkami rozmarynu. Z ciasta formujemy okrągły placek i układamy na nim ziemniaki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

© KUKBUK 2017