Focaccia barese - KUKBUK
krakowski makaroniarz, bari, apulia, południowe włochy, foccacia barese

Focaccia barese

1 blacha

Focaccia z dodatkiem ziemniaków to przysmak prosto z Apulii. Wypróbujcie ten szybki chlebek, a pewnie jeszcze nie raz zagości w waszym piekarniku.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy widelcem. Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i ziemniaki. Dokładnie mieszamy, by połączyć składniki; podlewamy nieco oliwą. Do tak powstałej mieszanki, przypominającej nieco kruszonkę, dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto, które na blacie trzeba będzie podsypywać mąką – masa z dodatkiem semoliny jest bardziej lepka.

Blachę smarujemy obficie oliwą. Wkładamy ciasto i ugniatamy je tak, by powstał okrągły (lub prostokątny jak u mnie) placek o grubości ½ centymetra. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie układamy na cieście przekrojone na pół pomidorki i oliwki. Oregano zanurzamy w oliwie i rzucamy na wierzch razem z grubą solą.

Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy około pół godziny w 190 stopniach.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: