Flan - KUKBUK
FLAN KUKBUK

Flan

4 porcje

Na patelni podgrzewamy cukier. Wlewamy wodę i pozostawiamy na ogniu do momentu, gdy masa zmieni się w gęsty, złoty karmel. Natychmiast przelewamy go na dno jednorazowych żaroodpornych foremek. Mleko skondensowane i mleko kokosowe podgrzewamy w garnuszku z dodatkiem przekrojonej na pół laski wanilii i z wyjętymi z niej ostrzem nożyka ziarnami. Z jajek, żółtek i cukru ukręcamy kogel-mogel. Łączymy go z gorącym mlekiem, przelewamy przez drobne sitko i wlewamy do naczyń z zastygniętym karmelem. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Ustawiamy foremki w kąpieli wodnej, w większym naczyniu, i wlewamy wodę tak, aby były w połowie zanurzone. Pieczemy 50-60 minut. Studzimy i chowamy na noc do lodówki. Schłodzone wykładamy na talerz, obracając naczynia do góry dnem.

 

© KUKBUK 2017