Flamiche z serem maroilles - KUKBUK
tarta maroilles kukbuk

Flamiche z serem maroilles

4-6 porcji

(wymawiamy: flamisz z serem marłal)

Porcja dla 4-6 osób, czas przygotowania: 15 minut, czas wyrastania: 2 godziny, czas pieczenia: 25 minut

* Ser maroilles można zastąpić comté lub morbierem. Może być też inny gatunek sera o wyraźnym, intensywnym smaku oraz taki, który ładnie się roztapia.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka, masło, resztę mleka oraz drożdże z cukrem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli zbyt klei się do rąk, posypujemy lekko mąką. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na dno foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Śmietanę mieszamy z jajkiem i odrobiną pieprzu. Ser kroimy w plasterki, układamy je na powierzchni ciasta i polewamy śmietaną. Pieczemy w 170°C około 25 minut. Flamiche jest najlepsza na ciepło z jasnym piwem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: