Flaki po florencku - KUKBUK
flaki po florencku kukbuk

Flaki po florencku

4 porcje

Flaki dokładnie płuczemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Wrzucamy liście laurowe i zagotowujemy. Po kwadransie zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu odcedzamy, wlewamy świeżą wodę, wrzucamy lubczyk i ziele angielskie i znów zagotowujemy. Po kwadransie wyłączamy, odstawiamy do wystygnięcia i powtarzamy procedurę – tym razem używamy bazylii i solimy wodę.

Tak przygotowane mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy na tym czosnek i cebulę. Dokładamy marchewkę startą na tarce o największych oczkach. Wrzucamy pokrojone mięso. Dokładamy pomidorową pulpę, mieszamy i na małym ogniu smażymy, by smaki się połączyły. Dusimy do miękkości. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Pakujemy w bułkę, posypujemy startym serem i jesteśmy we Florencji!

© KUKBUK 2017