"Fłagras" albo parfait z kurzych wątróbek - KUKBUK
PARFAIT Z KURZYCH Watrobek kukbuk

„Fłagras” albo parfait z kurzych wątróbek

1 foremka

Sekret francuskiej kuchni tkwi w hojnie odmierzanym maśle. Nie mogło go też zabraknąć w naszej wersji klasycznego foie gras.

Dwie łyżki masła rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu. Przesmażamy na nim grubo posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy pokrojonego w kostkę selera i wyciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach przekładamy warzywa do miseczki.

Wątróbki oczyszczamy z nerwów. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła i na średnim ogniu partiami przesmażamy wątróbki, aż zbrązowieją, ale pozostaną w środku różowe (2-3 minuty na stronę). W razie potrzeby dodajemy tłuszczu. Uważamy, by nie przegotować wątróbek – mają pozostać różowe w środku. Odkładamy je do miseczki z warzywami i wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy tokaj i porządnie mieszamy. Zwiększamy ogień, a kiedy wino się zagotuje, zmniejszamy go i dusimy danie jeszcze 3-5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy pozostałe przyprawy. Zdejmujemy patelnię z ognia, pozwalamy wątróbkom odpocząć przez 5 minut i dodajemy resztę masła.

© KUKBUK 2017