Fish pie - KUKBUK
Fish pie kukbuk

Fish pie

4 porcje

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy do miękkości. W tym czasie na odrobinie masła dusimy drobno pokrojone pory z winem. W misce łączymy pokrojonego w kostkę halibuta, wędzoną rybę, uduszone pory oraz natkę pietruszki.

Gdy ziemniaki ugotują się, odcedzamy je z wody i tłuczemy razem z masłem, aż uzyskamy kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie układamy mieszankę ryb i pora. Górę przykrywamy tłuczonymi ziemniakami. Pieczemy około 30-40 minut, aż wierzch się przyrumieni. Zapiekanka najlepiej smakuje z domowej roboty keczupem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: