Filet z dorady i risotto z figami - KUKBUK
risotto dorada kukbuk

Filet z dorady i risotto z figami

2 porcje

Siekamy szalotkę, po czym przesmażamy ją razem z ryżem na oliwie na rozgrzanej patelni. Zalewamy całość białym winem, redukujemy, po czym podlewamy łyżką gorącego bulionu, gdy poprzednia partia zostanie wchłonięta przez ryż. W ten sposób dodajemy cały bulion. Na osobnej patelni przesmażamy na łyżce masła pokrojone w kosteczkę figi. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Kiedy ryż zrobi się już al dente, dorzucamy do niego przesmażone figi. Następnie dokładamy resztę masła oraz parmezan i energicznie mieszamy. Filety z dorady doprawiamy solą i pieprzem, smażymy od strony skóry przez 2-3 minuty, po czym odwracamy na minutę na drugą stronę. Usmażoną rybę podajemy na porcji risotto.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: