Fettuccine alla papalina - KUKBUK
krakowski makaroniarz kukbuk makaron

Fettuccine alla papalina

2 porcje

Pomysł na szybki obiad dla wielbicieli makaronu

Wstawiamy wodę na makaron. Jajka rozkłócamy w misce ze śmietaną i z tartym serem. Doprawiamy delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle. Po chwili wlewamy odrobinę wody. Dusimy około 10 minut – cebula powinna prawie się rozpadać. Szynkę kroimy w paski i kiedy woda odparuje, wrzucamy do cebuli. Smażymy chwilę.

Gotujemy makaron. Kiedy będzie prawie al dente, odcedzamy – wtedy też wyłączamy gaz pod patelnią. Wrzucamy na nią makaron, wlewamy śmietanę połączoną z jajkami i mieszamy zdecydowanym ruchem. Od razu podajemy, posypawszy porcją świeżo mielonego pieprzu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: