Fegatini alla salvia - KUKBUK
fegatini

Fegatini alla salvia

1-2 porcje

Piąta ćwiartka ma się w Italii doskonale. Włosi uwielbiają podroby i przyrządzają je świetnie. Szczególnym sentymentem darzą wszelkie w zasadzie wątróbki.

Zaczynamy od namoczenia mięsa w mleko. Po paru godzinach, najlepiej po całej nocy, wylewamy mleko a wątróbki osuszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek, a kiedy się zeszkli, przesmażamy kilka minut na sporym ogniu rzymską sałatę. Doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy balsamicznym octem.

Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dokładamy liście szałwii i na małym ogniu aromatyzujemy masło przez parę minut. Zwiększamy ogień do średniego i dokładamy na patelnię kawałki wątróbki. Smażymy krótko z każdej strony, tak by z zewnątrz zrobiła się złota, ale w środku pozostała delikatnie różowa.

Układamy wątróbki na sałacie i od razu podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: