Faszerowana suska sechlońska na słodko i w czekoladzie - KUKBUK
sucha sechlonska kukbuk

Faszerowana suska sechlońska na słodko i w czekoladzie

1 porcja

Śliwki pozbawiamy pestek, delikatnie nacinając je na szczycie. Najpierw miksujemy orzechy, dodajemy kaszę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę miodu pitnego. Doprawiamy gałką muszkatołową, cynamonem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Nadziewamy śliwki.

Na parze w metalowej misce rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy śmietanę, mieszając, i miód. Zdejmujemy z ognia i wlewamy resztę miodu pitnego. Przelewamy do naczynia, robiąc czekoladową kałużę, i układamy śliwki w ciepłej czekoladzie, blisko siebie, farszem do dołu, ogonkiem w górę. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Lubię taką prostotę. A przepis jest dla tych, którzy potrafią szukać, bo tym razem chodzi o produkt!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: