Fasolowa z chorizo - KUKBUK
Fasolowa z chorizo kukbuk

Fasolowa z chorizo

4 porcje

Taka wersja fasolowej z chorizo przekona nawet sceptyków tej zupy. Do tego pieczona papryka i jest pysznie!

Piekarnik nagrzewamy do maksimum. Cebulę obieramy tylko z wierzchnich skorupek i układamy wraz z całymi paprykami w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż skórki papryki zaczną puchnąć i czernieć. W połowie tego czasu obracamy warzywa. Gdy już się upieką, cebule przekładamy na talerz, natomiast papryki wkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Dzięki temu łatwiej będzie ściągnąć z nich skórkę. Gdy warzywa trochę przestygną, obieramy je. Paprykę rwiemy w cienkie paski, cebulę rozdzielamy na listki. Około 50 g chorizo wrzucamy do garnka wraz z upieczoną cebulą, listkami tymianku, liściem laurowym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę i dalej podgrzewamy przez kolejne 20 minut. Usuwamy kawałki kiełbasy i liść laurowy, a następnie miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy śmietankę i tyle mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję. Równocześnie dzielimy pozostałą kiełbasę na drobne kawałki i przesmażamy na patelni, aż stanie się chrupiąca. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy kawałkami papryki, kiełbaską chorizo i natką.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017