Fasola z pieczonym boczniakiem, szpinakiem i kruszonymi sezamkami - KUKBUK
fasola boczniak salata kukbuk

Fasola z pieczonym boczniakiem, szpinakiem i kruszonymi sezamkami

4 porcje

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę do pieczenia wykładamy boczniaki, przekrajamy cały czosnek w łupinie na pół (zachowajmy 2 ząbki czosnku) i układamy pomiędzy grzybami. Polewamy olejem, solimy, dodajemy trochę cukru i gałązki rozmarynu. Pieczemy tak długo, aż cała wilgoć z boczniaków wyjdzie i zrobią się chrupiące i lekko nadpalone na brzegach. W czasie pieczenia koniecznie pomieszajmy raz grzyby. W tym czasie rozgrzewamy w garnuszku 2 łyżki oleju, rzucamy cienkie plastry czosnku i imbiru, rumienimy. Teraz wylewamy miód, sos sojowy i ocet. Pilnujemy i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy imbir. Gorący sos dodajemy do ugotowanej, ciepłej fasolki ale uwaga…ponieważ jest bardzo słony sami zdecydujmy jaką ilość wykorzystamy. Zawsze dodatkowymi łyżkami sosu możemy polać danie na talerzu. Liście szpinaku kroimy w centymetrowe paski. Gorące boczniaki mieszamy z fasolką i upieczony czosnkiem wyjętym z łupin. Dodajemy sezamki i przed samym podaniem mieszamy ze szpinakiem. Jemy natychmiast! Złamać smak możemy dodając…kiszone cytryny, namoczone z dodatkiem imbiru rodzynki korynckie lub pękatą suszoną żurawinę.

P.S. Gdyby nikt nie patrzył zagrzałabym fasolkę w pomidorach z jednej słynnej wytworni puszek, wrzuciła do tostera watowaty tost i na talerzu polała jedno drugim. A na wierzchu położyłabym rozpakowany kwadratowy plaster cheddara…niech się topi. Ale to gdyby…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: