Fasola z miętą po sycylijsku - KUKBUK
Fasola po wlosku kukbuk

Fasola z miętą po sycylijsku

dla 4 osób

Fasolę gotujemy tak samo jak do fasoli w pomidorach, ale z dodatkiem selera. Odcedzamy. (Jeśli macie ochotę na fasolowy krem, zmiksujcie kilkanaście ziaren z wodą w której gotowała się fasola!) Drobno posiekaną miętę mieszamy z wystudzoną fasolą. Z soku cytrynowego i oliwy przygotowujemy sos. Dodajemy do fasoli. Warto dorzucić też startą skórkę cytrynową. Można skropić odrobiną octu winnego. Wiecie jak to jest, włoski przepis zawsze ma kilkadziesiąt wersji. Podajemy jako antipasti, albo jako dodatek do mięsa. Tak przygotowaną fasolę podawać można nawet osobom nieprzepadającym za  fasolą! Sprawdziłem przy własnym stole. Zapewniam też, na wszelki wypadek, że fasola duszona ze świeżymi pomidorami nijak nie przypomina tej znanej jako fasolka po bretońsku, która jest koszmarem niejednego polskiego obywatela!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: