Fasola z boczkiem i z pietruszką - KUKBUK
fasola_z_boczkiem_i_z_pietruszka kukbuk

Fasola z boczkiem i z pietruszką

1 porcja

Nie tylko piękny Jaś chętnie zje miskę pachnącej wędzonką fasoli. My też, zwłaszcza w chłodny dzień, po długim spacerze.

Fasolę zalewamy zimną wodą, gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie lekko miękka w środku (około 90 minut). Boczek kroimy w słupki, podsmażamy na oleju i małym ogniu, by z boczku wytopił się tłuszcz, a sam boczek nie przypalił. Wytopiony tłuszcz zachowujemy. Kiedy fasola będzie już gotowa, dorzucamy ją do patelni z boczkiem. Dodajemy odrobinę wody z gotowania fasoli, mieszamy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i odrobiną soli. Drobno posiekaną natką dekorujemy danie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: