Farfalle w pomidorach z serem ricotta w kremie z suszonych owoców - KUKBUK
farfalle ricotta kukbuk

Farfalle w pomidorach z serem ricotta w kremie z suszonych owoców

2 porcje

Farfalle w pomidorach z serem ricotta w kremie z suszonych owoców - pomysł na obiad z wykorzystaniem makaronu Barilla.

sandacz tagliatelle kukbuk

Żeby makaron dobrze się ugotował musisz zagotować sporo wody. Przynajmniej 1 litr na 100 gramów makaronu. Do wody nie musisz dodawać oliwy ani oleju, ponieważ makaron Barilla nigdy się nie skleja.

Pamiętaj, żeby wodę posolić dopiero, gdy zacznie wrzeć!

Pokrój pomidory w kostkę i razem z drobno posiekaną cebulą zacznij podsmażać na (zimnej!) oliwie.

Zmiksuj pistacje, orzechy i migdały razem ze śmietaną.

Odcedź makaron i wrzuć na patelnię do sosu. Dodaj świeżą bazylię.

Spód talerza wyściel cienką warstwą kremu z orzechów i nałóż makaron.
Na wierzchu połóż kawałki świeżego sera ricotta.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: