Farfalle po sycylijsku - KUKBUK
barilla-farfalle-po-sycylijsku_kukbuk

Farfalle po sycylijsku

4 porcje

Makaronowe kokardki z charakternym sosem rodem z Sycylii.

Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na sito. Posypujemy dwoma szczyptami soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Pomidory nacinamy, parzymy we wrzątku, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w półplasterki. Z chleba odcinamy skórkę i kroimy miąższ w kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym odcedzamy, wykładamy na płaską blachę i odstawiamy na chwilę. Możemy go polać oliwą, żeby się nie posklejał. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbek czosnku (w całości) i kostki bakłażana. Po kilku minutach smażenia wyjmujemy czosnek, a bakłażana smażymy, aż zmięknie, po czym zdejmujemy go z patelni. Wlewamy na nią jeszcze trochę oliwy i smażymy na złoto kostki chleba. Makaron wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy bazylią.

arabiata, arabiatta pene, arabiatta spageti, bekon, bez glutenu, bolognes, bolognese, bolonez, capellini, carbonara, carbonarra, farfale, farfalle, jak się robi spaghetti bolognese, kalmary, krewetki, krewetki spaghetti przepis, kuchnia wloska, lasagne, lazania, losos pene przepis, łosoś pene, makaron, makaron kurczak, makaron z cukinia, muszle all’arrabbiata przepisy, napoli, owoce morza spagheti, pasta, pene, pene z bolognese, pene z owocami morza przepis, pene ze szpinakiem, pene ze świeżymi pomidorami, pesto, przepis na penne carbonara, rigate, rigatoni, sos bolognese, spagetti z kurczakiem, spagheti z bolognese, spahgetti, szpinak pene, świderki, tagiatelle, wloska pasta, włoski makaron, włoskie spaghetti bolognese,

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: