Farfalle z homarcami i cukinią na sałacie radicchio rosso - KUKBUK
farfalle homar kukbuk

Farfalle z homarcami i cukinią na sałacie radicchio rosso

4 porcje

Farfalle z homarcami i cukinią na sałacie radicchio rosso - pomysł na obiad z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Wstaw dużą ilość wody do gotowania na makaron. Nie ma potrzeby dodawać oliwy czy oleju, bo dzięki pszenicy durum makaron Barilla nie będzie się sklejał podczas gotowania.

Ważne! Wodę posól dopiero, gdy zacznie wrzeć!

Szalotkę pokrój drobno i zeszklij na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodaj homarce pokrojone wzdłuż, wlej brandy i pozwól jej odparować. Kiedy homarce staną się białe zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.

Teraz na patelnię dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i duś przez 4 minuty. Wrzucić makaron do gotowania.

Na oddzielnej patelni podsmaż cukinie pokrojone w paski wraz z odrobiną oliwy i solą. Po 2 minutach przełóż cukinię na patelnię z pomidorkami koktajlowymi.
Wlej śmietanę i wrzuć z powrotem homarce. Dodaj sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dosól i dopieprz do smaku.

Odcedź makaron kiedy będzie al dente i przełóż na patelnię. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.

Gotowe! Możesz podawać!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: