Farfalle z cieciorką i wędzonym boczkiem - KUKBUK
Farfalle cieciorka kukbuk

Farfalle z cieciorką i wędzonym boczkiem

2 porcje

Farfalle z cieciorką i wędzonym boczkiem - pomysł na obiad z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Zagotuj w garnku dużo wody na makaron, ale posól ją dopiero gdy zacznie wrzeć. Jeśli używasz makaronu Barilla nie musisz dodawać oliwy czy oleju. Dzięki 100% pszenicy durum makaron nie będzie się sklejał.

Podsmaż na oliwie cały ząbek czosnku. Dodaj wcześniej namoczoną i ugotowaną cieciorkę oraz jeden liść laurowy.

Podlej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, aż cieciorka zmięknie.

Wrzuć makaron do gotowania.

Na oddzielnej patelni zacznij podsmażać na (zimnej!) oliwie boczek pokrojony w kostkę.

Odcedź makaron i dodaj go do cieciorki.

Pamiętaj, żeby nie przepłukiwać makaronu wodą! Skrobia zostanie spłukana, a Twój makaron gorzej połączy się z sosem!

Teraz przełóż boczek do patelni z pastą, dodaj ser pokrojony w kostkę i posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Możesz nakładać na talerze!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: