Faraona ripiena al limone - KUKBUK
perliczka pieczona kukbuk

Faraona ripiena al limone

4 porcje

Perliczkę nacieramy obficie oliwą oraz dokładnie solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Nadziewamy pokrojoną cytryną i mandarynką oraz ziołami i czosnkiem. Wkładamy perliczkę do naczynia, w którym będzie się piekła. Obok niej układamy pokrojoną pomarańczę, nieco czosnku i zioła – jeśli jakieś zostały. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach (po nakłuciu płyn musi być przezroczysty, nie różowy!). Co kwadrans polewamy perliczkę tłuszczem gromadzącym się na dnie naczynia – nie będzie go dużo, bo wyjątkowo szczupły to ptak. Świetnie smakuje z sałatą – w wersji dla znudzonych zimowym jedzeniem. Tym, którzy uwielbiają zimę, polecam pieczone ziemniaki!

 

PS

„Apetyt na Francję” to bardzo zacna lektura. Mimi Thorisson, która na widok obiektywu chyba nieco sztywnieje, bo na wszystkich zdjęciach ma tę samą minę, ma słabość, którą podzielam, do autentycznej, wiejskiej kuchni, a nie do wygibasów nad garami, z którymi kojarzą się francuscy kucharze. Pieczcie zatem perliczkę, a ja zabieram się do gotowania zupy z kasztanów – jest kilka stron przed perliczką!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: