Falafele - KUKBUK
falafel kukbuk

Falafele

Chrupiące kulki z ciecierzycy, w sam raz do kolorowej wegetariańskiej kanapki.

Ciecierzycę namaczamy przez noc w lekko posolonej wodzie. Odsączamy i dzielimy na pół. Jedną część gotujemy w wodzie (lub bulionie warzywnym z przyprawami) około 40 minut, do miękkości, i odstawiamy do przestygnięcia. Rozdrabniamy obie porcje ciecierzycy (maszynką do mięsa, malakserem lub blenderem ręcznym) i mieszamy z posiekanymi lub zmiksowanymi: ziołami, czosnkiem i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, mielonym kminem rzymskim i ewentualnie zmielonymi ziarnami gorczycy, kardamonu, kolendry i startym cynamonem. Jeśli lubimy ciemniejsze falafele, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli masa wydaje się sucha, dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy olej do mniej więcej 190 stopni. Z masy formujemy małe kulki i smażymy je około 5 minut na głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z wybranymi dodatkami – humusem, sosem jogurtowym, pitą, świeżymi warzywami, sosem chili, cytryną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: