Esencjonalny zimowy krupnik - KUKBUK
krupnik kukbuk

Esencjonalny zimowy krupnik

2 porcje

Nie ma nic lepszego na zimne popołudnia od gorącej zupy. A czy jest coś lepszego od esencjonalnego krupniku?

Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody, dorzucamy pokrojone w kostkę piersi kurczaka oraz solimy. Szalotkę przesmażamy na patelni. Doprowadzamy wodę do zagotowania (nie zapominając, by zbierać gromadzące się na powierzchni białe szumy), po czym gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, selera, podsmażoną szalotkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy przez mniej więcej 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę jęczmienną i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber  http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: